Vanliga misstag när rörmokaren anlitas

Rören börjar gå sönder i badrummet och du behöver hjälp. Du ringer ett företag och får hjälpen och allt är frid och fröjd – i en vecka. Sen börjar problemen. Undvik de klassiska misstagen och öka chansen till ett bättre resultat och smidigare hjälp.

Du jämför inte priset

Det kan tyckas onödigt att jämföra pris på rörmokare om man enbart ska byta kran i köket eller laga en mindre läcka, om man hellre vill spela datorspel. Om du får ett pris på 1200 kr kan det låta lockande – men du kan spara hundralappar på att bara göra en jämförelse som tar 5 – 10 minuter. Det är ganska bra förtjänst om man ser på arbetsinsatsen.

Du jämför bara priset

Andra diket är att man enbart tittar på priset och väljer den rörmokare som ger allra lägst pris. Detta efter att du kontaktar 5 – 10st företag i din stad. Att välja det billigaste alternativet är inte fel. Men det kan bli fel om du inte kontrollerar upp företagets rykte som rörmokare stockholm och kompetens. Skulle du få in 5 offerter mellan 1000 kr och 1200 kr samtidigt som en offert ges på 700 kr bör du minst sagt vara skeptisk till det allra billigaste alternativet.

Du litar på att alla har rätt kompetens

Det krävs varken utbildning, auktorisation eller licens för att jobba som rörmokare. Du kan kalla dig det utan någon som helst utbildning. Det är alltså inte som läkare, dvs att man inte får kalla sig läkare utan att inneha licens.

Det innebär därmed att du kan råka anlita en ”hemmafixare” som anser sig kunna allt men när arbetet granskas i efterhand kan visa sig vara inkompetent på området. Det är inte svårt att kontrollera en auktorisation – be företaget bevisa detta redan när offert efterfrågas. ’

Du utgår från att rörmokaren även tycker om att städa

Har du rör under diskbänken som ska lagas så börja med att ta bort allt på diskbänken, ta bort sophinken och gör så mycket plats som är möjligt så att din rörmokare lätt kommer åt när arbetet ska utföras. Det finns tillfällen då rörmokaren har fått ta ut extraavgift på grund av att de varit tvungna att lägga tid på att rensa och flytta undan saker.

Det är ditt ansvar att se till att det är undanplockat och grovstädat – det är inte en uppgift för en hantverkare.

Du räknar med att få ROT-avdrag

Den offert du får kommer till största sannolikhet vara uträknad utifrån att du får göra ROT-avdrag. Det är något som rörmokaren räknar med och som de flesta privatpersoner även räknar med när fakturan ska skickas.

Men kom ihåg att kontrollera att du har kvar ROT att utnyttja. Det är mycket enkelt genom att gå till Skatteverkets hemsida. Där loggar du in med BankID varpå du sedan går till RUT/ROT. Här framgår hur stor summa som använts för detta avdrag under gällande år.

Skulle en rörmokare fakturera dig med ROT och det sedan visar sig att du inte hade rätten att få detta avdrag kommer problemet bli ditt. Det blir då du som blir betalningsskyldig.